Ik ken iemand met een verslaving..

Ik ken iemand met een verslaving, wat moet ik doen? We kunnen ons voorstellen dat dit ontzettend lastig is. Tevergeefs probeer je diegene te helpen, maar wordt de verslaving veelal ontkend. Echter zie jij alle signalen van een verslaving. Wellicht heb je al ontdekt waar diegene aan verslaafd is en ben je zoekende wat je nu nog kunt doen.

Wat kun je zelf doen?

Houd de verslaving niet in stand

Ga in gesprek

Stel grenzen voor jezelf

Werk toe naar hulp

Houd de verslaving niet in stand

'Ik ken iemand met een verslaving, en nu?'. Het is belangrijk dat je probeert te zorgen dat degene die verslaafd is niet het leven gaat bepalen van jou en de rest van de familie. We kunnen ons goed voorstellen dat je diegene altijd wil helpen, maar probeer niet de gevolgen van de verslaving op te lossen. Bij gevolgen kun je denken aan schulden afbetalen of liegen voor de verslaafde. Op deze manier lever je een bijdrage aan het in stand houden van de verslaving, omdat diegene niet geconfronteerd wordt met de gevolgen.

Ga in gesprek

De eerste stap naar een behandeling is een gesprek aangaan, maar hoe doe je dit? We kunnen ons voorstellen dat een gesprek aangaan lastig kan zijn, maar probeer door te zetten. Je bent er immers beiden bij gebaat.

Praten helpt

Het juiste moment om een gesprek aan te gaan is zodra er een probleem is ontstaan ten gevolge van de verslaving.

  1. Ga het gesprek aan als de verslaafde niet onder invloed is.
  2. Zorg ervoor dat je duidelijk bent en toon begrip voor de situatie waarin de persoon zich bevindt.
  3. Schreeuwen en nutteloze discussies met welles-nietes spelletjes helpen absoluut niet. Probeer deze te vermijden.
  4. Stel voor om samen op zoek te gaan naar hulp. Laat de verslaafde weten dat je er voor hem of haar zult zijn. Bekijk samen eens internetpagina's van afkickklinieken of stel een gesprek voor met de hulpverlening.

Na de eerste stap komt de volgende

Bouw je gewonnen vertrouwen rustig op. Een eerste gesprek is vaak onwennig en jouw verslaafde dierbare kan in de ontkenningsfase zitten. Werk stapje voor stapje toe naar de juiste hulpverlening.

Stel grenzen

Soms blijft de verslaafde ontkennen en weigert hij of zij alle hulp. Wat kun je dan doen in zo'n geval? In een dergelijke situatie moeten er soms moeilijke beslissingen gemaakt worden. Het is belangrijk dat jij vooral je eigen grenzen aan blijft geven. Probeer toe te werken naar hulp voor je partner, kind, familielid, vriend of collega. Wees echter niet bang om moeilijke beslissingen te nemen. Je moet ook aan je eigen leven denken.

Werk toe naar de juiste behandeling

Heb jij hulp nodig in de omgang met je verslaafde kind, partner of familielid? Schaam je hier niet voor! Vele mensen zijn je voor geweest. Doordat er vaak een taboe heerst op dergelijke situaties in families komt er weinig informatie hierover naar buiten, maar je bent zeker niet de enige die in zo'n situatie terecht is gekomen.

Voer gesprekken

Blijf praten met de verslaafde en werk toe naar een leven zonder drugs, alcohol of zoek hulp bij gokverslaving. Heb jij het idee er alleen voor te staan? De verslavingsklinieken staan jou als familielid of partner, of collega/vriend ook graag te woord. Bekijk het aanbod op onze website. Wij bieden de mogelijkheid om vragen te stellen. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving.

Is een behandeling bij Promentis passend voor hem of haar?

De kracht van Promentis is dat wij per individu kijken of behandeling passend zou kunnen zijn. Soms zijn er indicaties waarvoor wij overleg nodig hebben, dit zal tijdens en na de screening worden toegelicht. Bij twijfel kun je altijd even bellen, zodat we samen kunnen kijken wat wel of niet haalbaar is in jouw situatie.

Vraag ons om hulp

Ken je iemand die al enige tijd last heeft van verslaving of op zoek is naar hulp? Promentis is de gespecialiseerde GGZ instelling in het behandelen van verslavingen in combinatie met eetproblematiek en psychische problemen. Heb jij nog specifieke vragen m.b.t. jouw verslaving? Neem dan gerust contact met ons op via 0413-820428 of via ons contactformulier. Wij helpen jou graag bij al jouw vragen!

Alcohol

Overmatig wijn, bier en sterke drank

Drugs

Amfetamine, Cannabis, Cocaïne, GHB

Medicatie

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Proces

Gokken, Internet, Liefde, Seks/Porno

Wij gaan jou helpen!

Maak kennis met ons team van zorgprofessionals die jou gaan helpen naar een leven zonder drang en verslaving.
Bekijk hier ons gehele team van behandelaren in Nederland!

Olivier Middendorp Psycholoog

Olivier

Psycholoog
Koen Penterman Sociotherapeut

Koen

Sociotherapeut
Lori Maatschappelijk werker

Lori

Maatschappelijk werker
Babette changes ggz weert

Babette

Maatschappelijk werker