pBel ons: 088 - 538 72 00
Alcoholverslaving komt in Nederland veel voor en is tegelijkertijd een van de zwaarste verslavingen die er zijn. Wist jij dat er zo’n half miljoen mensen in Nederland namelijk alcoholist zijn? Veelal ontstaan er langdurige belemmeringen in het leven wanneer een alcoholverslaving de overhand neemt. Een alcoholverslaving heb je niet op de een of andere dag. Je gaat langzaamaan steeds meer drinken om het effect van alcohol te versterken. Je gaat je steeds meer voor je alcoholverslaving schamen en probeert het voor iedereen geheim te houden, omdat je bang bent dat ze je verslaving ontdekken. Ondertussen neemt je gebruik alleen maar toe. Maar hoe herken je of je een alcoholverslaving hebt? Zoek je hulp? Dan ben je bij Promentis en haar kliniek in Zuid-Afrika aan het juiste adres! Neem voor vragen, meer informatie of om je direct aan te melden meteen contact op via het e-mailadres info@promentis.nl of via het telefoonnummer 088 - 538 72 00. Wij zijn er voor jou.

Werking alcoholverslaving


Alcohol bereikt binnen een zeer korte tijd de hersenen via het bloed. Wanneer je een glas alcohol drinkt voel je het álcoholische' effect al na ongeveer 10 minuten. Wanneer je goed gegeten hebt duurt het iets langer voordat de alcohol in het bloed opgenomen is. Drink je teveel in 1 keer? Dan loop je risico op korte termijn. Je kunt hierbij denken aan braken, een black-out en een kater. Op lange termijn kan overmatig drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen.

Ben ik alcoholverslaafd?


- Je drinkt meer dan 21 glazen (man) of 14 glazen (vrouw) per week
- Je drinkt op steeds meer ongepaste momenten
- Je krijgt conflicten over jouw alcoholgebruik
- Je wilt problemen en negativiteit vergeten
- Je kunt niet stoppen
- Alcohol is belangrijk voor jou

Herken je dat er één of meerdere stellingen betrekking hebben op jou? Dan kan het zijn dat je alcoholverslaafd bent. Er is hulp wanneer je wilt stoppen met drinken. Voor hulp of meer informatie neem contact op via info@promentis.nl of 088 - 538 72 00.

Alcoholverslaving

Behandeling


Elke verslaving is anders. Promentis biedt daarom behandelingen op maat aan. Tijdens een intakegesprek met een psycholoog wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

- Opname in een kliniek in Zuid-Afrika
- Community Groep (bij terugkeer in Nederland)
- Doorverwijzing naar ambulante behandeling in Nederland

Voordelen stoppen met alcohol


Een alcoholverslaving komt in alle lagen van de bevolking voor en is verreweg de meest voorkomende verslaving. Op vrijwel ieder feestje, borrel, viering of feestdag wordt er alcohol geschonken. Wat maakt dat het nuttigen van alcohol een brede maatschappelijke acceptatie heeft. Alcohol kan verslavend worden wanneer er overmatig misbruik van gemaakt wordt. Wist je dat de kans op een alcoholverslaving vaak wordt onderschat? Een alcoholverslaving tast je geestelijk en lichamelijk aan en leidt in de ernstige(re) gevallen tot zelfs de dood.

Stoppen met alcohol brengt veel voordelen met zich mee:

- Je functioneert beter (zowel privé als op werk)
- Concentratie en geheugen verbeteren
- Verbeterde gezondheid en conditie
- Minder kans op hart- en vaatziekten
- Je bent geen geld meer kwijt aan alcohol
- Angst en gespannen gevoelens nemen af
- Je slaapt en voelt je in de ochtend beter

Het heeft dus veel voordelen om te stoppen met gebruiken van alcohol. Promentis kan je daarbij helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van alcoholverslaving. Samen met jou kijken wij naar welke behandeling het beste aansluit bij jouw alcoholproblematiek en leefsituatie.

Symptomen alcoholverslaving


Gedachten worden langzaam opgeslokt door de problemen die je ondervindt in het dagelijkse functioneren. Lichamelijk, psychisch en sociaal voel je je steeds slechter. Elke keer neem je jezelf voor dat dit de laatste keer is.

Hoe herken je een alcoholverslaving?

- Slechter functioneren op het werk
- Problemen met je gezondheid
- Je voelt je eenzaam (isoleren van omgeving)
- Je komt afspraken niet na
- Je verstopt de drank
- Je drinkt om van stemming te veranderen
- Ruzie met gezinsleden over drank
- Financiële problemen

Lichamelijke gevolgen
Wanneer iemand veel alcohol drinkt zal hij/zij een steeds grotere tolerantie ten aanzien van alcohol ontwikkelen. Dit betekent dat iemand steeds meer alcohol nodig heeft om dat "gevoel" te bereiken en in een roes te raken. Iemand met een alcoholverslaving ontwikkelt langzamerhand ontwenningsverschijnselen als misselijkheid, overmatig transpireren en slechter slapen.

Een angstig en gespannen gevoel treedt steeds meer op de voorgrond wanneer iemand minder gaat drinken. Worden deze gevoelens groter dan wordt de zucht naar alcohol ook steeds groter waardoor men in een vicieuze cirkel van een verslaving kan belanden. Langdurig alcoholmisbruik richt grote lichamelijke schade aan bij kwetsbare organen.
Psychische gevolgen
Er ligt een alcoholverslaving op de loer wanneer de grens van alcoholgebruik verschuift naar alcoholmisbruik. Een alcoholverslaving ontwikkelt zich op meerdere vlakken, zowel psychisch, lichamelijk als sociaal.

Iemand die veel alcohol drinkt laat het geheugen de momenten van drinken opslaan. Wat als gevolg heeft dat wanneer iemand in een soortgelijk situatie komt, waar hij of zij alcohol heeft genuttigd (bijv. door een ruzie met een bepaald persoon), wederom naar de alcohol kan grijpen. Zo ontstaat er een connectie en behoefte tussen een (ingrijpende) gebeurtenis en het het drinken van alcohol.
Sociale gevolgen
Iemand die verslaafd is aan alcohol heeft moeite met o.a. het functioneren in het dagelijks leven als op het werk. Alcoholgebruik is belangrijker geworden dan al het andere en zal in stand worden gehouden wanneer iemand geen hulp wil aanvaarden. Vriendschappen en sociale contacten zullen steeds meer eronder gaan lijden. Afspraken worden vergeten, er wordt minder aandacht besteedt aan lichamelijk verzorging en het uiterlijk en de eenzaamheid groeit. Iemand met een alcoholverslaving ontkent het drankprobleem en komt uiteindelijk in een blijvende neerwaartse spiraal terecht.

Hulp bij verslaving in onze kliniek


Wanneer je wilt stoppen met een alcoholverslaving dan biedt het afkicken in het buitenland een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat is je afstand houdt van alle afleidingen thuis (zoals de vertrouwde slijterij, de feestjes en verjaardagen, vrienden die regelmatig drinken of ook verslaafd zijn aan alcohol).

Wanneer je dichtbij jouw woonomgeving in behandeling bent is de kans groter dat je terugvalt in de alcoholverslaving. Een bekende vertrouwde omgeving kunnen "triggers" geven om opnieuw te vergrijpen aan de middelen waar je juist zo graag vanaf wilt. Daarom is beter om ver weg te blijven van alles dat kan leiden tot een terugval.

- Uit de vertrouwde omgeving
- Weg van vrienden die ook gebruiken
- Weg van afleiding(en)
- Weg van triggers
- Doorbreken van patronen
- Andere omgeving biedt nieuwe kansen

Je staat er niet alleen voor!


De deskundigheid van het behandelteam in Zuid-Afrika is van een uniek hoog niveau. Wij werken alleen met hoogwaardig gekwalificeerd personeel. De meesten van onze therapeuten zijn academisch opgeleid en hebben een graad in psychologie, psychotherapie, zijn klinisch psycholoog of zijn arts. Daarnaast werken we ook met ervaringsdeskundige begeleiders. De verworven ervaring door het enorme maatschappelijke verslavingsprobleem in Zuid-Afrika zelf is de basis voor de brede kennis in ons team voor de behandeling en begeleiding bij verslavingsproblematiek en de onderliggende oorzaak.

Wil jij van jouw alcoholverslaving af?


Meld je nu aan via ons aanmeldformulier of bel ons op 088 - 538 72 00. Je kunt ook een bericht achterlaten, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Meld je aanIk wil contact

Meld je aan zodat wij jou kunnen helpen


Weer een stap dichter bij hulp!

Wanneer je onderstaand aanmeldformulier invult nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk contact op te nemen (meestal op werkdagen binnen 48 uur). Persoonsgegevens blijven strikt vertrouwelijk.
  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ