Medicatieverslaving

Een medicatieverslaving kan hardnekkig zijn en vervelende gevolgen met zich meebrengen. Men krijgt slaap-, stimulerende- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven door een arts voor klachten, zoals depressie, spanningen, angsten, slapeloosheid en zo verder. Denk bij middelen aan Valium, Temazepam, Oxazepam, Rohypnol, Ritalin en Dexamfetamine.

Over medicatieverslaving:

Wat is een medicatieverslaving?

Heb ik een medicatieverslaving?

Gevolgen medicatieverslaving

Hulp bij medicatieverslaving

Heb ik een medicatieverslaving?

Een medicatieverslaving komt door diverse factoren tot stand. Je voelt je niet prettig in je vel, je wil niet denken aan al je gevoelens en het voelt comfortabel om even een middel te pakken. Begrijpelijk, maar dit kan uit monden in een afhankelijkheid van middelen. Het kan gebeuren dat je door de dag heen alleen maar aan jouw middel kan denken. Je begint minder te presteren op werk of op school en je reageert geïrriteerd op je sociale omgeving. Je hebt er liever geen gesprek over, want dan voel je je aangevallen. Naast de psychische gevolgen zijn er ook lichamelijke consequenties. Wanneer ben je nou echt verslaafd aan medicatie? Hieronder een korte opsomming.

Wij spreken van een medicatieverslaving wanneer:

  • Je voortdurende vermoeid bent
  • Je niet meer zonder het middel kan
  • Je je eenzaam voelt
  • Je isoleert van sociale contacten
  • Je coördinatieproblemen ervaart
  • Je ruzie hebt met je naasten over medicatie gebruik

Herken jij jezelf of iemand in jouw omgeving in bovenstaand? Promentis biedt hulp. Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

De gevolgen van een medicatieverslaving

Het gebruik van medicatie oogt vaak onschuldig, want je krijgt het voorgeschreven van een arts toch? Echter zijn kalmeringsmiddelen een van de meest toegankelijke middelen om verslaafd aan te raken, welke ernstige gevolgen voor het lichaam, de geest en je sociale contact mee kan brengen.

Risico's van medicatieverslaving

  • Minder alert
  • Vertraagd reactievermogen
  • Gedrag wordt beïnvloed
  • Emoties en gedachtes gaan alle kanten op
  • Somberheid
  • Eenzaamheid
  • Spanningen in je relatie en sociale contacten

Steeds hogere dosis

Heb jij steeds een hogere dosis nodig en neem je het in combinatie met bijvoorbeeld alcohol? Ben jij of ken jij iemand die mogelijk een medicatieverslaving heeft? Lees hieronder verder en neem contact met ons op.

Hulp bij medicatieverslaving

Bij Promentis behandelen wij mensen die verslaafd zijn aan verschillende soorten medicatie, met name voorgeschreven medicatie. Wij bieden geen behandeling aan opiaten afhankelijkheid, maar denken wel graag met je mee voor een passende doorverwijzing.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt wanneer je je aan het oriënteren bent voor een klinische behandeling. Mocht je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden, bel dan met één van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij al jouw vragen!

Overige vragen?

Voor algemene vragen kunt u tijdens kantooruren terecht via contact.

Olivier

Olivier - Psycholoog

Koen

Koen - Sociotherapeut

Wij gaan jou helpen!

Maak kennis met ons team van zorgprofessionals die jou gaan helpen naar een leven zonder drang en verslaving.
Bekijk hier ons gehele team van behandelaren in Nederland!

Olivier Middendorp Psycholoog

Olivier

Psycholoog
Koen Penterman Sociotherapeut

Koen

Sociotherapeut
Lori Maatschappelijk werker

Lori

Maatschappelijk werker
Babette changes ggz weert

Babette

Maatschappelijk werker