Speedverslaving

Speed, ook wel beter bekend als amfetamine, is een stimulerend middel. Speed geeft bij gebruik een oppeppende werking. Gebruikt iemand al langere tijd speed? Dan zal het effect op lange termijn afnemen. Om het gewenste effect van speed op lange termijn te blijven voelen heeft men dus steeds meer nodig. Wanneer dit gebruik dusdanig veel is kan er al gesproken worden van een speedverslaving.

Over speedverslaving:

Wat is een speedverslaving?

Oorzaken en kenmerken

Wanneer verslaafd?

Symptomen en gevolgen

Stoppen met speed

Speedverslaving, wat is het?

Speed is een populaire drug, met name in het uitgangscircuit. Speed geeft namelijk een opgewekt en zelfverzekerd gevoel. Je denkt bij gebruik helder en actief en wordt de vermoeidheid tijdelijk onderdrukt. Het is daarom ook niet gek als je nagaat dat er ongeveer 500.000 mensen in Nederland weleens speed hebben gebruikt. Speed lijkt qua effect, het onderdrukken van vermoeidheid, op de werking van cocaïne. Zowel speed als cocaïne zijn daarom aantrekkelijk voor mensen die een druk en hectisch leven leiden.

Speed wordt via het bloed in de hersenen opgenomen en heeft een werking van ongeveer 8 uur. Speed (amfetamine) wordt gebruikt in pil- of poedervorm en is vaak gemengd met andere stoffen zoals cafeïne. De sterkte van speed kan daarom veel variëren en is er dus een risico op overdosering.

Speedverslaving, de oorzaken en kenmerken

Festivalgangers

Een speedverslaving kan worden veroorzaakt door uiteenlopende oorzaken. Festivalgangers die overmatig speed gebruiken in combinatie me andere middelen krijgen te maken met onvoorspelbare gevolgen. Festivalgangers hebben door de oppeppende werking het gevoel om eindeloos door te gaan en bij te pakken wanneer nodig. Het gebruik van speed wordt dan des te gevaarlijker.

Speedgebruik bij hoge werkdruk of stress

Speedverslaving komt ook voor bij mensen die langere tijd onder hoge werkdruk staan, veel stress ontwikkelen of mensen die energie missen (en dus een oppepper kunnen gebruiken om de dag door te komen). Deze mensen gebruiken speed om de vermoeidheid te onderdrukken en dus langer door te werken dan lichamelijk en geestelijk eigenlijk mogelijk is. Vaak is de klap voor deze mensen des te groter omdat na uitwerking van de drug het vermoeide gevoel extra hard terugkeer. Vaak voelen deze mensen zich neerslachtig of depressief en neemt de verleiding toe om opnieuw een (grotere) dosering te nemen.

Vicieuze cirkel

Er treden geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen op wanneer iemand stopt met het gebruik van speed. Bij een speedverslaving is vooral sprake van geestelijke afhankelijkheid. Na een periode van gebruik is een goed functioneren zonder speed vrij onmogelijk. Dit komt door de vermoeide en neerslachtige gevoelens na uitwerking. Iemand die dan toch weer de drang krijgt om speed te gebruiken komt uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht.

Wanneer ben ik speedverslaafd?

Er is sprake van een speedverslaving wanneer:

  • Je de regie en controle verliest over het speedgebruik
  • Je niet meer goed kan functioneren zonder speed

Hebben één of meerdere stellingen betrekking op jou? Dan is de kans groot dat je een speedverslaving hebt.

Symptomen van een speedverslaving

Er zijn enkele symptomen die optreden bij gebruik van speed. Heb je twijfels of vragen? Promentis kan je daarbij helpen en inzicht in geven.

  • Je speedgebruik neemt steeds meer toe
  • Je kunt niet (langdurig) stoppen
  • Het gebruik gaat ten koste van je relatie of werk
  • Je ondervindt serieuze lichamelijke en geestelijke gevolgen
  • Speedgebruik gaat ten koste van contacten die geen speed gebruiken

Gevolgen van een speedverslaving

De kans op een speedverslaving neemt toe zodra het gebruik toeneemt en de grens naar stoppen vervaagt.

Speedverslaving & psychische gevolgen

Wanneer iemand steeds meer speed gebruikt des te groter is de kans dat er depressieve gevoelens ontstaan. Tevens ontstaan er langzamerhand steeds meer zichtproblemen, een verminderd concentratievermogen, duizelingen, angsten en paranoïde gedachtes. Psychische gevolgen bij speedverslaving kunnen bij hoge doseringen zelfs leiden tot een psychose.

Speedverslaving & lichamelijke gevolgen

Wanneer iemand langere tijd speed gebruikt ontstaan er ook lichamelijk gevolgen. Een speedverslaving kan zorgen voor hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Langdurig gebruik kan leiden tot volledige uitputting omdat je continue over je reserves heen gaat. Ook kan er gewichtsverlies optreden omdat de eetlust door speedgebruik wordt onderdrukt.

Stoppen van een speedverslaving

Worstel jij al enige tijd met een speedverslaving en ben je op zoek naar hulp? Promentis is de gespecialiseerde GGZ in het behandelen van verslaving, eetproblematiek en psychische problemen en helpt jou bij het stoppen met jouw verslaving en gedrag.

Heb jij nog specifieke vragen m.b.t. jouw verslaving? Neem dan gerust contact met ons op via 0413-820428 of via ons contactformulier. Wij helpen jou graag bij al jouw vragen!

Wij gaan jou helpen!

Maak kennis met ons team van zorgprofessionals die jou gaan helpen naar een leven zonder drang en verslaving.
Bekijk hier ons gehele team van behandelaren in Nederland!

Olivier Middendorp Psycholoog

Olivier

Psycholoog
Koen Penterman Sociotherapeut

Koen

Sociotherapeut
Lori Maatschappelijk werker

Lori

Maatschappelijk werker
Babette changes ggz weert

Babette

Maatschappelijk werker