Suzanne, voedings- en leefstijldeskundige

Interview

Voeding is voor mij kunst! Van hoe het eruit ziet en hoe je het bereid tot aan hoe je jezelf voedt; je bent wat je eet. Door voeding leer ik mensen beter kennen en voeding verbindt. Voeding kan therapeutisch werken en dat is wat mij voedt!

 

Meer verhalen?
< Lees interviews met andere medewerkers!

Ik stel mij graag aan je voor!

Ik ben Suzanne en ik ben werkzaam bij Promentis als voedings- en leefstijldeskundige.

Hoe ben je bij Promentis terechtgekomen?

Via een oud-collega kreeg ik te horen dat er behoefte was aan expertise in voeding en leefstijl bij Promentis. Dat vond ik meteen interessant om te horen.

Waarom heb je gekozen voor een baan in de verslavingszorg?

Er valt in deze doelgroep, waar veel destructiviteit aanwezig is, veel te behalen op het gebied van zelfacceptatie, zelfliefde en zingeving. Gezonde leefstijl met o.a. voeding kan daarin een bijdragen leveren.

 

"Men wordt bewuster van het belang en de invloed van voeding op het herstel"

 

Waar haal jij de meeste voldoening uit in je werk?

Ik hou van mensen en de basisbehoeften van de mens; waaruit plezier in het leven kan ontstaan om zich vervolgens te ontwikkelen. Één van die basisbehoeften is voeding. Eten kan een middel zijn voor verbinding; verbinding met jezelf en elkaar. Door het aanreiken van een gezonde leefstijl waarin de basis centraal staat (reinheid, rust, regelmaat van bewegen en eten) is eten de bron voor het lijf, maar ook voor het brein en bijhorende emoties. De vraag is welke voeding is voedzaam voor jou?

De feedback die we krijgen van cliënten is dat men bewuster wordt van het belang en de invloed van voeding op hun herstel.

We horen ook terug dat cliënten (meer) feeling krijgen bij eten, veel meer gevarieerd eten en daar ook van genieten, samen met hun mede cliënten.

Mijn passie voor voeding komt voort uit mijn liefde voor moeder-natuur en de voeding die ze biedt. Vandaar dat ik bij Promentis een tuintje heb mogen inrichten waar we de cliënten kunnen meenemen in het proces van het zaadje tot de plant; het onderhouden hiervan en alles wat vergelijkbaar is met hun herstel.

Wat is jouw visie op langdurig herstel?

Wanneer men zorgdraagt voor zijn of haar basisbehoeften, waaronder voeding en een gezonde leefstijl vallen, is de weg naar een duurzaam herstel realistischer. De praktische aanpak die we meegeven is direct te implementeren in jouw leven.

Wat maakt Promentis een fijne plek om te werken?

We hebben allen vele mogelijkheden om onze eigen expertise uit te dragen, waardoor we een pallet aanbieden waarin iedereen zichzelf kan vinden. Wat ik heel sterk vind aan onze jonge dynamische organisatie is dat we heel vernieuwend zijn; we ontwikkelen onszelf voortdurend en zijn flexibel. We hebben een duidelijke koers, of het nu stormt of mooi weer is, we zijn continu opzoek naar afstemming. Daardoor sluiten we goed aan bij de behoeften van de cliënt.

Waarom ben jij voedingsdeskundige geworden?

Voeding is voor mij kunst! Van hoe het eruit ziet en hoe je het bereidt tot aan hoe je jezelf voedt; je bent wat je eet. Door voeding leer ik mensen beter kennen en voeding verbindt. Voeding kan therapeutisch werken en dat is wat mij voedt!

Wat is de grootste uitdaging als voedingsdeskundige?

Ik vind het een uitdaging om bewustwording te creëren over (gezonde) voeding en voeding die bij je past. De grootste uitdaging voor de cliënten is om de ervaring en de kennis die ze hebben opgedaan tijdens de behandeling thuis voor te zetten en niet te verzanden in het oude eetpatroon.

Wanneer kunnen cliënten jou tegenkomen?

Ik ben overal in de kliniek te vinden en natuurlijk kun je mij ook vinden in de keuken tijdens kookclinics en tussen de eetbare planten.

Kun je een gemiddelde werkdag als voedingsdeskundige beschrijven?

Ik houd me bezig met alles op het gebied van voeding; het opzetten en ontwikkelen van nieuwe voedingsconcepten, de financiën, gedragingen rondom het eten, bijbehorende 'kitchen-duties' en het plezier van het eten met mensen delen. Hiermee sla ik een brug tussen voedingsgedrag en het team.

Wat zou je een cliënt willen meegeven die op zoek is naar hulp?

Vergelijk klinieken en kies degene die je het meeste aanspreekt. Wat ons onderscheid is wat je leest in voorgaande vraag en wat we aanbieden: detox, 6-weekse behandeling én nazorg onder één dak.

 

Suzanne, Voedings- en leefstijldeskundige Promentis

Direct onze hulp nodig?

Promentis helpt jou bij het doorbreken van de negatieve vicieuze cirkel in gebruik én gedrag. Wij begeleiden jou naar een leven vrij van verslaving en obsessief gedrag zodat je jezelf leert accepteren.