Hoi, mijn naam is Josine. Psychotherapeut

Interview

Veel cliënten vallen nog een keer terug of hebben zelfs meerdere opnames nodig voordat ze langdurig in herstel kunnen blijven en hoe zeer ik iedereen ook gun om het allemaal in één keer 'goed' te doen besef ik me ook dat geen kind leert lopen zonder te vallen, dus dat dat ook niet reëel is.

 

Meer verhalen?
< Lees interviews met andere medewerkers!

Ik stel mij graag aan je voor!

Hoi, ik ben Josine, ik werk met heel veel plezier als psychotherapeut bij Promentis.

Hoe ben je bij Promentis terechtgekomen?

In 2010 heb ik in een kliniek in Zuid-Afrika gewerkt, daar is mijn passie voor klinisch werken begonnen, terug in Nederland ben ik in de verslavingszorg blijven werken, waar ik 10 jaar met veel plezier ambulante behandeling heb gegeven. Het werken in een kliniek is echter altijd blijven kriebelen. Toen Promentis door de corona-crisis noodgedwongen de kliniek vanuit Zuid-Afrika naar Nederland verhuisde heb ik nog een poosje getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik door de vele enthousiaste verhalen toch de overstap gewaagd.

 

"Dat cliënten de moed opbrengen en het vertrouwen in mij laten zien om zulke kwetsbare dingen te delen ontroert me bijna elke dag opnieuw weer"


Waarom heb je gekozen voor een baan in de verslavingszorg?

Het mooie aan werken in de verslavingszorg, en vooral de manier waarop we dat binnen Promentis doen, is dat ieder mens zijn eigen verhaal meeneemt. Dit maakt dat de doelgroep enorm divers is, ook al meldt iedereen zich met min of meer hetzelfde probleem aan. En daarin mensen mogen helpen om weer opnieuw te ontdekken wie ze zijn, waar ze voor staan, wat ze nodig hebben om een waardevol leven te kunnen leiden, waarin gebruik geen (hoofd)rol meer speelt is een supermooie en dankbare uitdaging.

Wat vind je het mooiste aan je werk/waar haal je de meeste voldoening uit?

Veel mensen komen binnen op een moment in hun leven waarin ze in een enorm diep dal zitten. Ze hebben vaak het gevoel er alleen voor te hebben gestaan, durven moeilijk om hulp te vragen en hebben jarenlang pijn, schaamte, verdriet en angst weggeduwd door gebruik. Het vergt dus enorm veel moed en vertrouwen om die emoties aan te gaan en om dit te durven delen tijdens de behandeling. Dat cliënten de moed opbrengen en het vertrouwen in mij laten zien om zulke kwetsbare dingen te delen ontroert mij bijna elke dag opnieuw weer.

Wat is jouw visie op langdurig herstel?

Stoppen met je middel is de eerste stap in herstel, maar ik denk dat het niet meer of minder is dan een voorwaarde om in herstel te kunnen leven. Het lijkt soms in eerste instantie de oplossing voor al je problemen, het omgekeerde is echter waar. Je gebruik veroorzaakte veel problemen en die problemen kun je weliswaar voorkomen of verhelpen als je nuchter blijft. Maar voor mij gaat herstel er vooral om hoe je met jezelf omgaat. Ik denk dat als je jezelf écht leert kennen, met al je mooie en lelijke kanten en je jezelf dan nog steeds een waardevol persoon vindt (want dat ben je, echt waar!), je ook je eigen behoeften leert kennen en daar op een gezonde manier voor op kunt leren komen. Als je met liefde, mildheid en compassie naar jezelf durft te kijken, dan zijn uiteindelijk die middelen ook niet meer nodig om alle ellende weg te poetsen.

Wat maakt Promentis een fijne plek om te werken?

Ik haal elke dag opnieuw weer heel veel energie uit het zien van de eerste prille stappen die onze cliënten maken in hun herstel. Het intensieve samenwerken met zowel mijn collega's als de cliëntengroep maakt dat ik steeds nieuwe input krijg om creatief na te blijven denken over hoe wij de beste zorg kunnen aanbieden. Voor mij is het zeer belangrijk dat ik verder mag kijken dan de verslaving en ieder mens als een uniek persoon mag zien en behandelen en steeds opnieuw mag blijven puzzelen naar hoe die persoon het beste geholpen kan worden.

 

Waarom ben jij psychotherapeut geworden?

Ik geloof vooral dat langdurig herstel alleen kan als jij jezelf als persoon gaat accepteren. Paradoxaal genoeg (in tegenstrijd met) komt verandering dan door het stoppen met willen veranderen. Binnen mijn werk als psycholoog liep ik vaak daarin vast, ik kon cliënten alle trucjes leren om niet te gebruiken, maar dan bleef het daar ook bij en zag ik vaak dat mensen vast bleven lopen in hun lage zelfbeeld, onzekerheid of gevoel van minderwaardigheid. Als psychotherapeut leer je meer hoe je mensen kunt helpen om die onderliggende laag beter te begrijpen en daar anders mee om te gaan.

Wat is de grootste uitdaging als psychotherapeut?

In de kliniek zetten mensen hun eerste stapjes in herstel en is stoppen met gebruik meestal wel de belangrijkste focus. Het heeft ook tijd nodig om de stappen te (blijven) zetten en dat lukt nooit in 6 weken. Natuurlijk wil ik graag onze cliënten zoveel als mogelijk meegeven, daarin is mijn grootste uitdaging dat overdaad ook schaadt en elk proces tijd nodig heeft. Veel cliënten vallen nog een keer terug of hebben zelfs meerdere opnames nodig voordat ze langdurig in herstel kunnen blijven en hoe zeer ik iedereen ook gun om het allemaal in één keer 'goed' te doen besef ik me ook dat geen kind leert lopen zonder te vallen, dus dat dat ook niet reëel is.

 

"Je kunt het, want je hoeft het niet alleen te doen, je bent niet de enige, maar vooral en bovenal: je bent het waard!"

 

Kun je een gemiddelde werkdag als psychotherapeut beschrijven?

Als psychotherapeut heb ik het geluk dat mijn werkzaamheden heel erg divers zijn en dus geen dag, maar meestal ook geen uur hetzelfde is, ik geef zowel individuele- als groepstherapieën. Daarnaast geef ik werkbegeleiding aan startende collega's, ben ik als regiebehandelaar betrokken bij evaluaties en intakes en ben ik betrokken bij interventies en exit-gesprekken. Daarnaast denk ik graag op breder niveau mee over hoe we de beste zorg kunnen leveren binnen de kliniek.

Waar/wanneer gaan cliënten jou tegenkomen?

De meeste cliënten gaan mij vooral in de groepen tegenkomen. Sommigen zullen mij als individueel behandelaar gaan zien of als regiebehandelaar bij de evaluatie.

Wat zou je een cliënt willen meegeven die op zoek is naar hulp?

Ja, het is heel spannend, ja, het vergt veel moed, maar ook ja, je kunt het, want je hoeft het niet alleen te doen, je bent niet de enige, maar vooral en bovenal: je bent het waard!

 

Josine, Psychotherapeut Promentis

Direct onze hulp nodig?

Promentis helpt jou bij het doorbreken van de negatieve vicieuze cirkel in gebruik én gedrag. Wij begeleiden jou naar een leven vrij van verslaving en obsessief gedrag zodat je jezelf leert accepteren.