Gameverslaving

Een gameverslaving is een opkomende en lastig te herkennen verslaving. Gamen is tegenwoordig een van de populairste bezigheden onder jongeren en niet meer weg te denken uit ons hedendaags leven. Er worden toernooien gespeeld met een enorm te winnen geldbedrag, er wordt volop gestreamd en YouTube staat er vol mee. Het is lastig te herkennen wanneer een paar uur gamen per dag een gameverslaving wordt.

Over gameverslaving:

Hoe herken ik een gameverslaving?

Oorzaken van een gameverslaving

Risico's van een gameverslaving

Hulp bij een gameverslaving

Hoe herken ik een gameverslaving?

Bij mensen met een gameverslaving draait het leven om gamen. Dit is te herkennen aan dat zij zich isoleren van hun vrienden en familie, maar ook aan eenzaamheid, ruzie, afspraken niet nakomen, sociale angst of een negatief zelfbeeld. Daarnaast kunnen lichamelijk problemen de kop op spelen, denk aan pijnlijke rug/nek, hoofdpijn en verminderd zicht. Op school of op werk presteert men slechter en vermoeidheid speelt door de dag heen een grote rol. In plaats van minder gamen, wil men juist meer en meer gamen. Als iemand er een gesprek over wil voeren volgt vaak een discussie en een boze reactie. Hieronder een korte opsomming wanneer er sprake kan zijn van een gameverslaving.

Er is sprake van een gameverslaving wanneer:

  • Gamen onderdrukt je gevoelens
  • Je merkt dat je steeds meer gaat gamen
  • Dagelijks denken aan gamen en wanneer je weer kunt gamen
  • Je deelt je dag zo in dat je voortdurend kunt gamen
  • Paniek als je niet kunt gamen

Herken jij je in bovenstaande stellingen? Promentis kan je helpen. Wacht niet langer en neemt contact met ons op. Je bent niet alleen!

Oorzaken van een gameverslaving

Elke gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. De een heeft aanleg om een verslaving te ontwikkelen. Met aanleg bedoelen we dat je een ingrijpende gebeurtenis in het verleden of heden hebt meegemaakt. Hierbij kun je denken aan mishandeling, misbruik, pesten of buitengesloten worden. Gamen kan dan een prettige manier zijn om aan de realiteit te ontsnappen. Echter komt het ook regelmatig voor dat er geen aanleiding is voor een gameverslaving. In beide gevallen kunnen we je bij Promentis helpen.

De risico's van een gameverslaving

Gameverslaving komt niet zonder risico's. Hieronder zetten we een aantal voor je op een rij.

  • Isolatie
  • Eenzaamheid
  • Toename van sombere gedachten
  • Presteert minder goed op school en/of werk
  • Toename vermoeidheid
  • Lichamelijke klachten (rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, verminderd zicht)

Hulp bij een gameverslaving

Ben jij of ken jij iemand met een gameverslaving en zoek je hulp? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Stoppen met een verslaving is lastig en hoef je niet alleen te doen. Promentis biedt behandeling op maat aan. Tijdens een intakegesprek met een psycholoog wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past.

Wij gaan jou helpen!

Maak kennis met ons team van zorgprofessionals die jou gaan helpen naar een leven zonder drang en verslaving.
Bekijk hier ons gehele team van behandelaren in Nederland!

Olivier Middendorp Psycholoog

Olivier

Psycholoog
Koen Penterman Sociotherapeut

Koen

Sociotherapeut
Lori Maatschappelijk werker

Lori

Maatschappelijk werker
Babette changes ggz weert

Babette

Maatschappelijk werker